PRP (Trombositten Zengin Plazma) Nedir?
Platelet ya da trombosit denilen, kan hücrelerinin pıhtılaşma görevi üstlendiği bilinmektedir. Son çalışmalar bu hücrelerin yara tamir mekanizmalarında büyük bir rol aldığını ortaya koymuştur. PRP (platelet – trombositten zengin plazma ) insanın kendi kanından elde edilen yoğun platelet içeren serumların, hasarlı bölgelere enjeksiyonuyla, tedavi edilmesidir.
Yöntem vücudun kendini tamir etmesiyle ilgili olduğundan, başarı da tamir yeteneğiyle sınırlıdır. İlerleyen yaşlarda bu yetenek azalır. Beslenme bozukluğu, eşlik eden hastalıklar, yenilenmeyi etkileyen ilaçlar, madde bağımlılıkları gibi durumlarda yapılan tedavinin etkinliğinin azalacağı unutulmamalıdır. Yine hasar düzeyi ilerlemişse iyileşme de yetersiz kalacaktır.
CGF (Concentrated Growth Factor) Nedir?
CGF yine kandan büyüme ve yara onarım maddelerinin toplanıp yoğunlaştırılarak hasarlı bölgelere enjeksiyon tekniğidir.
Hasarlı dokuların onarımı gibi, yüz gençleştirme, saç dökülmelerini azaltma, sivilce izlerini tedavi etmede kullanılır.
PRP ve CGF Nasıl Yapılır?
İşlem için ihtiyaç duyulan miktarda 5-25 ml kadar kan alınır. Uygun kitler kullanılarak uygun cihazlar aracılığıyla istenen özellikte kan ürünü hazırlanır. Hasarlı bölgeye enjekte edilir.
Eklem içi, tendonlar, göz içi, rahim içi gibi ihtiyaç duyulan her bölgeye enjeksiyon yapılabilir. Cilde birden çok noktaya enjeksiyon yapılır.
PRP’nin Yan Etkisi Var Mıdır?
Kişinin kendi kanı kullanıldığı için alerjik olaylar beklenmez. Ancak pıhtılaşmayı önlemek amacıyla kullanılan sitrat, heparin, ACDA ve aktivatör olarak kullanılabilen trombin, kalsiyum klorid gibi maddelere veya etilen oksit gibi sterilizasyon ürünlerine veya metal hassasiyeti olanlarda iğne ucuna, flaster bantlara karşı alerji görülmesi mümkündür. Enjeksiyon sırasındaki ağrının nedeni de aynıdır.
PRP Ne Değildir?
PRP uygulaması vücudun kendini yenilemesini sağlamak esası üzerine kurgulanmıştır. Bu nedenle ağrı kesici bir işlem gibi düşünmek yanlış olur. Ağrı gibi şikayetlere neden olan doku hasarı düzeldikten sonra şikayetlerde azalma beklenebilir. Bu zaman alacak bir süreçtir.
PRP & CGF Hakkında Detaylı Bilgi Al
PRP ve CGF Ne Kadar Uygulanmalıdır?
Tek bir seansla istenilen tedavinin elde edilmesi mümkün olsa da ihtiyaca göre 3-5 seans uygulama gerekebilir.