Ağrı Türleri ve Nöropatik Ağrı

Dokularda travma gibi bir nedenle meydana gelen hasarlar sonrası, ortaya çıkan ağrıya nosiseptif ağrı denilir. Dokunun iyileşmesi açısından bir dizi koruyucu reaksiyon ve sakınma prosesleridir. Doku hasarı olmaksızın, sinir sisteminin hasar varmış gibi algılaması Nöropatik ağrı, olarak adlandırılır. Yalnızca ağrı değil, karıncalanma, elektrik çarpması hissi, uyuşma, yanma, üşüme gibi değişik hisler olabilir. Kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.. Örneğin ayaklarım üşüyor diyen hastanın ayaklarına dokunulduğunda soğuk olmadığı görülecektir. Bu yanılsama, sinir sistemine ait bir patolojidir ve klasik ağrı kesici ilaçlarla düzeltilemez.

Nöropatik Ağrı Nerelerde Olur?

Bu ağrı türü vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkabilir. Sıklıkla eller, ayaklar, bacaklar ve kol gibi uzuvlarda hissedilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda baş, sırt veya bel gibi diğer bölgelerde de meydana gelebilir. Ağrının yoğunluğu ve dağılımı, hasar gören sinirlerin konumuna, maruziyet süresine ve etkilenen kişinin özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Nöropatik Ağrı

Nöropatik Ağrının Nedenleri

Sinir hücrelerinde hipoksi, hipoglisemi ve asidoz sonucu nöropatik ağrının oluştuğu biliniyor. Yani sinir hücreleri yeterince oksijenlenemiyor, beslenemiyor ve oluşan laktik asit gibi atıkları uzaklaştıramıyor. Bu nedenle hücrelerin oksijenlenmesini artıracak, kanlanmayı düzene sokacak ve şekerin hücreye girmesinde rol oynayan insülin hormonunun yetersizliğini düzeltecek veya direncini azaltacak yönde desteklerin tedavi edici olduğu düşünülebilir. Bunun dışında ağrının azaltılması için kullanılan ilaç ve yöntemler geçici bir rahatlık sağlayacaktır.

Nöropatik ağrıya neden olabilen bazı hastalıklar şöyledir:

  • Migren : Esasen migren merkezi sinir sistemine ait bir hastalık olsa da nöropatik ağrılar grubundan sayılabilir. Ağrının ortaya çıkması ve şiddeti çevresel faktörlere göre farklılıklar gösterebilir. Herbir migren atağında sinir sisteminin bir derece daha hasar gördüğü söylenebilir.
  • Diyabet: Diyabetin erken dönemlerinden itibaren gelişen insülin direnci sinir hücrelerinin yeterince beslenmelerine engel olarak hücre harabiyeti başlar. Ancak diyabetik nöropatik ağrılar genellikle hastalığın ilerleyen dönemlerinde görülür. Yani erken değil geç komplikasyonlarından sayılabilir.
  • Böbrek yetmezlikleri: böbrekler kanı zehirli metabolik atıklardan temizler, bu yeterli olmadığında dokularda zararlı maddeler birikmeye başlar. Yüksek üre seviyeleri tüm hücrelerde harabiyet nedenidir. Sinir sisteminin etkilenmesiyle üremik nöropatik ağrılar ortaya çıkar. Diyaliz hastalarında yeterli toksin temizliği yapılamaması halinde görebilir.
  • Tümörler: Doğrudan sinir sistemi hücresi kaynaklı veya sinir sistemini tutan tümörler ve bazen sinirlere bası yapan çevre doku tümör ve kitleleri sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.
  • Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyonlar, sinirlerde tahribata yol açarak nöropatik ağrıya sebep olabilir. Özellikle kronik enfeksiyonlarda sinir sisteminin dolaylı olarak etkilendiği görülmektedir.
  • Madde bağımlılıkları: sigara, alkol ve zararlı maddeler sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.
  • Zehirli madde maruziyetleri: bazı ilaçlar, mantar toksinleri, bakır, kadmiyum, kurşun gibi ağır metaller sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.
  • Vitamin eksiklikleri: Özellikle B1 ve B12 vitaminleri, selenyum, çinko eksiklikleri sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.
  • Nörolojik Hastalıklar: Doğrudan sinir sistemini tutan multipl skleroz (MS), Guillan Bare Sendromu gibi bazı nörolojik hastalıklar, sinir sistemi harabiyetine neden olabilmektedir.

Nöropatik ağrı hakkında daha fazla bilgi al

Nöropatik Ağrıya Ne İyi Gelir?

Nöropatik ağrı tedavisinde nosiseptif yani doku harabiyeti sonucu ortaya çıkan ağrı tedavisinden farklı yöntemler kullanılmalıdır. Bilindik ağrı kesici ilaçlar etkisizdir, doğrudan sinir sistemi üzerinde etkili yöntemler öne çıkmaktadır. Tedaviye cevap, ağrının şiddetine, süresine ve nedenine bağlı olarak değişebilir. İlaçlar, fizik tedavi uygulamaları, sinir blokajları, nöromodülasyon teknikleri bir derece etkilidir. Ancak ozon tedavisi, akupunktur, fitoterapi, homeopati ve manyetik alan tedavileri, mineral ve vitamin tedavileri alternatif olarak uygulanabilecek desteklerdir. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri, stres yönetimi, düzenli egzersiz, uyku düzeni ve beslenme gibi faktörlerin de nöropatik ağrının yönetiminde önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Ağrıya sıklıkla eşlik eden hormonal ve duygu durum düzensizliklerine destek verilmelidir.

Nöropatik Ağrı Tedavisinde GETAT Uygulamaları

Konvansiyonel tedavilere ilaveten ve/veya doğrudan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile bu ağrılar kısmen veya tamamen tedavi edilebilmektedir.

En çok tercih edilen ve cevap alınan yöntemler şunlardır:

Akupunktur
Masaj ve refleksoloji
Ozon tedavisi
Fitoterapi
Homeopati
Manyetik alan tedavisi
Vitamin mineral takviyeleri. ( Alfa lipoik asit, glutatyon, meditonin gibi damardan uygulanabilen ve selenyum, çinko, magnezyum, B vitaminleri gibi ağızdan alınan destekler etkili olabilmektedir.)

Nöropatik ağrıyla başa çıkmak için tedavi planı bireysel olarak belirlenmelidir. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri de önemlidir. Stres yönetimi, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek, ağrının etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kolay Randevu Oluştur