Yaygın vücut ağrısı durumu, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilen genel olarak tüm vücutta hissedilen, rahatsızlık hissidir. Tüm vücutta kalıcı, aralıklı veya gezici şekillerde olabilir. Bu makalede, yaygın vücut ağrısının ne olduğunu, nedenlerini ve tedavi yöntemlerine kısaca değineceğiz.
Yaygın Vücut Ağrısı Neyin Belirtisidir?
Vücut ağrısı, birçok farklı durumun belirtisi olabilir. Ağrı, kaslarda, eklemlerde, kemiklerde veya yumuşak dokularda hissedilebilir. Genellikle halsizlik, bitkinlik, gerginlik veya hassasiyet ve bazen ateş gibi şikayetler eşlik edebilir.
Yaygın Vücut Ağrısı Neden Olur?
Ağrı birçok hastalıkta karşılaşılan bir şikayettir. Bir bölgeye veya organda lokaliz olabildiği gibi tüm vücuda yayılmış da olabilir. Herhangi bir tedavi yaklaşımı öncesinde, ağrının nedeninin tespit edilmesi önemlidir. Vücutta bir şeylerin ters gittiğinin ve ilgilenmek gerektiğinin habercisidir. Nedeni bilinmeden ağrıların kesilmesi, altta yatan hastalığın büyümesine neden olabilir. Öncelikle ağrının nedeni bulunmalı ve kök nedenler tedavi edilmelidir. Ancak nedeni biliniyorsa ağrıyı azaltmak ya da kesmek mümkündür.
Tüm vücuda yayılan ağrıların, çeşitli nedenleri olabilir. Bazıları şunlardır:
- Enfeksiyonlar: Birçok enfeksiyon, vücutta yaygın ağrılara neden olabilir. Brusella gibi bazı enfeksiyonlarda yaygın ağrılar karakteristiktir.
- Romatizmal hastalıklar: Otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit, fibromiyalji, ankilozan spondilit, eklemleri etkileyerek yaygın vücut ağrısı ve doku hasarlarına neden olmaktadır.
- Kronik enflamasyon: vücutta uzun süredir devam edegelen enflamasyonlarda yaygın vücut ağrıları sıkça görülür. Enflamasyon, mikropsuz iltihap diye ifade edilebilir. Bir çok sistemik hastalıkta ortaya çıkar.
- Nörolojik rahatsızlıklar: Bir kısım sinir sistemi hastalıklarında hastalar ağrı hissederler. Dokularda herhangi bir harabiyet olmaksızın sinir sisteminin ağrı algılaması söz konusudur. Bu tip ağrılara, nörojenik ağrı denir. Şeker hastalığına bağlı el ayaklardaki ağrılar buna örnek olabilir. Standart ağrı kesici ilaçlarla ağrı giderilemez.
- Vitamin mineral eksiklikleri: iyot, demir, magnezyum, selenyum gibi bazı minerallerin eksikliğinin yaygın ağrı yaptığını bilmekteyiz. Bu eksiklikler tamamlanmadan yaygın vücut ağrılarından kurtulmak mümkün olmayabilir.
- Kronik stres: Uzun süreli stres, kas gerginliği ve kas ağrılarının artmasına neden olabilir. Hormonal dengenin bozulması, kortizon salınım bozukluğu ve kasılıp gevşemeyen kaslar bu ağrıların nedeni olabilmektedir. Stres yönetimi tekniklerini kullanmak, bu tür ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Destek ve Tedavi Seçenekleri:
Yaygın ve inatçı vücut ağrılarıyla başa çıkmak zordur. Özellikle yıllardır devam eden ağrılar duygusal olarak çöküntü oluşturmuş, bir çok yöntemle ağrısından kurtulamamış hastalar, tedavi olacaklarına inanmakta güçlük çekerler. Tamamen olmasa da ağrıların bir miktar azalması hayat kalitesini anlamlı ölçüde etkileyecektir. Ağrı hem hayat kalitesi açısından giderilmelidir hem de vücutta devam eden yangın organ hasarlarına neden olmadan kontrol edilmelidir. Bu amaçla genel geçer öneriler ve ilave yöntemlere başvurulur. Özetle şu genel önerilerde bulunulabilir:
- Beslenme önerileri: Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, kabızlıktan korunma, yeterli sıvı ve vitamin alımı yaygın vücut ağrılarının azaltılmasına katkı sağlayabilir. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B vitaminleri gibi besinleri içeren bir diyet faydalı olabilir.
- Uyku düzeni: Özellikle gece uykusu dinlenebilmek için önemlidir.
- Egzersiz: hareketsiz bir yaşam tarzı ağrıların artmasına neden olabilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, kasları güçlendirir ve ağrıları azaltabilir Egzersiz öncesi yeterli ısınma, sonrasında dinlenme ve yeterli sıvı alımı önemlidir.
- Uğraşı terapileri ve seyahat önerileri: İlgilerine uygun hobilerle uğraşmak hastalar açısından yararlı olabilmektedir. Kamp yapmak antidepresan kullanımı kadar etkili duygu durum desteği sağlayabilmektedir.
- Bunların dışında yaygın vücut ağrılarının tedavisinde, hastalarını değerlendiren hekimlerin, nedene yönelik olarak planladığı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının son derece etkili yöntemler olduğu söylenebilir. Özellikle Ozon tedavisi, elektromanyetik alan tedavisi, fitoterapi, hacamat, akupunktur ve homeopati gibi uygulamalar oldukça etkilidir.